Saturday, 11 December 2010

"Make Your Own Scrapbook"Bertemu kita kembali. Pada hari yang mulia ini, saya akan mendedahkan cara yang paling simple untuk membuat scrapbook. Dulu time sekolah menengah paling suka buat projek buku skrap. Mesti beli yang warna warni punya. Siap bakar kertas dengan ubat nyamuk nak buat corak bagai. Konon kreatif habislahkan! Huhu..

Yang ini pakej ye adik-adk semua. Semuanya disediakan lengkap. Berbaloi dengan harganya, RM29.90, sebelum diskaun 20%. Sila kira sendiri ye.


Kita teruskan sebab show kita dah overrun nie ye adik, adik.Bahan-bahan yang diperlukan ;The covers. Boleh buat cover depan sahaja, atau depan belakang. Ikut citarasa masing-masing.
The sheets of printed inner paper, colourful printed colour and pattern templates. Juga ikut kekreatifan masing-masing. Kalau saya, saya jadikan ketiga-tiga jenis sebagai ISINYA.

Seterusnya, ribbon and tali kasut. Tak, tak. Known as cord. Kalau malas, atau dalam erti kata lain skema, boleh guna stapler jugak.Eva Glue, double-sided adhesive foam and tape.
The Stickers


Cara-caranya ialah ;Masukkan ribbon atau tali kedalam lubang yang disediakan. Ini akan nampak cantik and kreatif ye adik-adik. Tolong jangan malas sangat sampai guna stapler.Make sure masa nak ikatkan tue, jangan rapat sampai ke paper tue. Atleast bagi space dalam beberapa inchi. Ini untuk memudahkan scrapbook ini dibuka.Nampak caranya? Bagusss!Saya aghkan kepada 2 scrapbooks terus. Satu guna ribbon dan satu lagi tali kasut-mana-entah-kena-curik!

Boleh start mencorakkan book anda dengan kreatif dengan menggunakan semua bahan yang telah dimasukkan secara pakej itu.


Tadaaa!!Front page. Simple jekan? Still belum dapat idea yang betul-betul kreati disebabkan keletihan otak. Ceiit, alasan semata-mata!Zoom sikitt!

Hehe.. :p
p/s : Next entry "Make Your Own Greeting Cards" dan Lawatan Sambil Belajar-Petrosains.

No comments: